Mahtavat luomumansikat

Oletko koskaan maistanut luomumansikoita? Vuosi vuoden jälkeen kuulemme kommentteja, kuinka erinomaisilta ne maistuvat. Jo yksin tästä syystä luomumansikkaa kannattaisi viljellä.

Aloitimme kuitenkin siirtymisen luomuviljelyyn aivan muista syistä. Erityisesti kannoimme huolta maatalouden aiheuttamista ongelmista ympäröivälle luonnolle. Toinen tärkeä syy oli huoli torjunta-aine jäämistä mansikoissa, onhan tunnettua, kuinka niin monenlaisia ruiskutuksia ns. normaaliviljelyssä käytetään. Muun muassa lukuisat home-, tuhoeläin- ja kasvitauti-ruiskutukset ovat arkipäivää. Luonnonmukaisessa viljelyssä käytetään vain luonnonmukaisia menetelmiä, lannoitus mukaan lukien ja näin ollen minkäänlaisia jäämiä ei itse mansikoihin jää.

Olemme kuulleet monenlaisia, lähes uskomattomilta tuntuvia kertomuksia siitä, miten monet ihmiset ovat luulleet olevansa allergisia mansikoille niiden aiheuttamien oireiden takia. Itse asiassa he ovatkin olleet allergisia mansikoissa oleviin torjunta-ainejäämiin. Nämä ihmiset ovat sen sijaan pystyneet syömään luomumansikoita ilman minkäänlaisia oireita.

On selvää, että luomuviljely on paljon työläämpää kuin ns. normaaliviljely. On myös riskialttiimpaa viljellä ilman torjunta-aineita, sillä joskus tuholaiset tai harmaahome saattavat pilata merkittävän osan sadosta. Näistä syistä niin harvat maanviljelijät ovat valinneet luomun.

Meille Mattilassa luomuviljely on se ainoa oikea tapa tuottaa suussa sulavia mansikoita, riskeistä huolimatta. Olemme saaneet niin paljon positiivista palautetta asiakkailtamme, että huolimatta joistakin vaikeammista vuosista haluamme jatkaa luomumansikan viljelyä. Hunoille sääolosuhteille kun ei mahda mitään. 

Luonnonmukaisella maataloudella tarkoitetaan kokonaisvaltaiseen ekologisen näkemykseen pohjautuvaa maataloutta, jossa luonnontalouden omat toimintaperiaatteet otetaan viljelyssä tietoisesti huomioon. Näin kehitetään ekologisesti kestävää ja luonnontalouden toimintaan sopeutuvaa maataloustuotantoa. Tuotannossa käytetään hyväksi luonnontalouden luonnollisia kiertoja, toimintoja ja vuorovaikutusverkkoja sekä pidättäydytään keinotekoisten menetelmien käytöstä. Tuotannossa korostetaan ensisijaisesti ekosysteemipalvelujen hyväksikäyttöä korvaamaan ulkopuolisia tuotantopanoksia. (Rajala, J. 2004. Luonnonmukainen maatalous)

 

 

 

Mansikan pakastusniksit

Mansikat ovat kesän suurinta herkkua. Suomen lyhyen kesän takia mansikoista ei kuitenkaan pysty nauttimaan niin usein kuin haluaisi. Pakastaminen voi olla loistava ratkaisu sinulle, joka haluaa syödä mansikoita ympäri vuoden. Kun pakastat mansikoita, tee näin:

Pakastaessa on tärkeää että pakastuminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti, jolloin jääkiteet muodostuvat pieniksi ja marjan rakenne ja ravintoarvo säilyy mahdollisimman hyvinä. Pakastimen lämpötilan on oltava vähintään -18 astetta, mutta kylmemmän lämpötilan ja paremman tuloksen saavuttamiseksi pakastin kannattaa näpätä tehopakastusasentoon muutamia tunteja ennen marjojen sijoittamista pakastimeen.

Marjat voi esijäähdyttää jääkaapissa, jotta ne olisivat jo valmiiksi kylmiä. Marjat kannattaa pakastaa pienissä erissä ja ilmatiiviisti suljetuissa rasioissa tai pusseissa, jotta happi ei säilytyksen aikana pääsisi tuhoamaan marjojen ravintoaineita. Rasioihin kannattaa myös merkata päivämäärä ja sisältö jotta oikea purkki löytyisi helpommin. Marjat säilyvät oikein pakastettuinakin vain n. vuoden joten marjat kannattaa syödä pois hyvissä ajoin ennen seuraavan vuoden satoa.

Näillä vinkeillä pystyt nauttimaan mansikoista ympärivuoden. Mattilan mansikat soveltuvat hyvin pakastamiseen, joten voit huolettaa ottaa mukaasi myös isompia eriä.